arrow Nieuws arrow Stap 2 - Het reinigen van gaten
Stap 2 - Het reinigen van gaten

Reinigen van gatenWanneer de gaten geboord zijn, dienen deze op de juiste wijze te worden gereinigd. Afhankelijk van de gekozen boormethode (hamerboren, luchtboren of diamantboren) en de conditie van de boorgaten (droog, nat, waterverzadigd of zelfs permanent onder water), dient de juiste reinigingsprocedure worden ingezet, alvorens het verlijmen kan beginnen en er een goede hechting aan de boorwand kan plaatsvinden.

Hamergeboorde gaten
Een hamergeboord gat (zonder luchtafzuiging) zit vol met stof (boormeel). Stof onderin het boorgat, stof tegen de boorwand aan en stof in alle groeven van de boorwand. Om een goede hechting van de mortel aan de boorwand te krijgen, dient het stof verwijderd te worden. Dit dient stapsgewijs te gebeuren; eerst uitblazen, dan borstelen en weer uitblazen. Hierbij geldt, hoe schoner het boorgat, hoe hoger de hechting van de mortel aan de boorwand en dus hoe hoger de belastbaarheid van het anker.

Luchtgeboorde gaten
Gelijk aan hamergeboorde gaten zitten luchtgeboorde gaten ook vol met stof, ondanks dat de boor wordt aangedreven middels perslucht. Ook hier dient men het boorgat goed uit te blazen, te borstelen en nogmaals uit te blazen. Dankzij de aanwezigheid van een compressor wordt er doorgaans gebruik gemaakt van krachtig perslucht om de boorgaten uit te blazen, wat effectiever werkt dan met een handpomp, wat een stofvrij boorgat en goede hechting ten goede komt.

Diamantgeboorde gaten
In tegenstelling tot hamer- en luchtgeboorde gaten, zitten watergekoelde diamantgeboorde gaten vol met boorslijk, een papje van water en stof. De boorgaten dienen eerst goed schoongespoeld te worden, gevolgd door borstelen en nogmaals spoelen, alvorens men - gelijk aan hamer- en luchtgeboorde gaten - kan beginnen met uitblazen, borstelen en weer uitblazen.

Waterverzadigde boorgaten
Bij zowel hamergeboorde gaten, luchtgeboorde gaten als diamantgeboorde gaten kunnen de boorgaten - al dan niet als gevolg van regen op de bouwplaats - geheel onder water staan tijdens het verlijmen of wanneer de ankers permanent onder water zullen staan, dient er lijmanker toegepast te worden dat gecertificeerd is voor waterverzadigde boorgaten (al onze lijmankers zijn dat), waarbij eenzelfde reinigingsprocedure volstaat zoals hierboven staat omschreven.

Ga door naar 'Stap 3 - het verlijmen van ankers'

Ga terug naar het nieuwsoverzicht

 
Ter Laare Verankeringstechnieken B.V.
Telefoon 010-5910234   info@terlaare.nl
Betalen me iDeal, bezorgd met PostNL