arrow Nieuws arrow Stap 1 - Het boren van gaten
Stap 1 - Het boren van gaten

Het boren van gatenAlle lijmankers in de markt zijn geschikt voor hamergeboorde gaten, slechts enkele lijmankers voor diamantgeboorde gaten. In tegenstelling tot een diamantgeboord gat, heeft een hamer- of luchtgeboord gat een ruwe boorwand, voorzien van groeven. Deze groeven geven de mortel extra grip, wat de belastbaarheid van het anker ten goede komt. Daarnaast is van invloed of het boorgat droog, nat of geheel onder water staat tijdens het verlijmen of zelfs wanneer de ankers permanent onder water zullen blijven staan.

Hamerboren
Het grote voordeel van hamerboren met een elektrische boorhamer is dat er weinig specifieke kennis bij nodig is, elektrische boorhamers snel, gemakkelijk en overal inzetbaar zijn en dat er maatvast geboord kan worden. De keuze voor een SDS-PLUS of SDS-MAX opnamesysteem wordt bepaald aan de hand van de gewenste boordiameter en/of boordiepte. Het systeem leent zich zeer goed voor het boren van ankergaten.

Luchtboren
In tegenstelling tot elektrische boorhamers, heeft het boren met perslucht wat meer voeten in de aarde, aangezien er een compressor aan te pas zal moeten komen. Daarnaast is het boren op perslucht een stuk arbeidsintensiever en ook minder maatvast, waardoor deze boormethode minder geschikt is voor het plaatsen van ankers. Daartegenover staat dat het boren op perslucht een stuk sneller verloopt dan met een elektrische boorhamer en de arbeidskosten daardoor lager uitvallen. Boren op lucht leent zich uitstekend voor het boren en verlijmen van (grotere series) wapeningsstaal, waar maatvastheid minder van belang is.

Diamantboren
Het boren met diamant biedt uitkomst wanneer er (veel) wapening in het beton aanwezig is en doorboord dient te worden. Boren met diamant is zeer maatvast en het benodigde aantal diamantboren is op voorhand redelijk in te schatten, wanneer er niet overdreven veel wapening in het beton zit of wanneer het geen vers beton betreft, wat in beide gevallen een nadelige invloed heeft op de slijtage van de boren. Ook dient er een zekere ervaring en behendigheid aanwezig te zijn om het boorwerk vlot en succesvol te laten verlopen.

Ga door naar 'Stap 2 - het reinigen van boorgaten'

Ga terug naar het nieuwsoverzicht

 
Ter Laare Verankeringstechnieken B.V.
Telefoon 010-5910234   info@terlaare.nl
Betalen me iDeal, bezorgd met PostNL